‘Laat je telefoon niet je toekomst stelen’

24 januari 2023
Terug

Uit onderzoek van verzekeraar Interpolis blijkt dat drie op de vijf tieners het afgelopen jaar betrokken is geraakt bij een gevaarlijke verkeerssituatie of een verkeersongeval. De meest voorkomende oorzaak: het gebruik van de mobiele telefoon.

Bewustzijn

Interpolis lanceerde onlangs een indrukwekkende videoclip over appen achter het stuur: ‘Had dit echt niet willen missen.’ In deze clip wordt pijnlijk duidelijk wat voor mooie dingen je in het leven allemaal mist als een verkeersongeluk door het gebruiken van je mobiele telefoon je fataal wordt. Omdat ook onze leerlingen zich elke dag in het verkeer begeven, willen wij deze videoclip graag onder de aandacht te brengen. We hopen op deze manier een beetje bewustzijn te creëren van de gevaren van appen achter het stuur.

 
Boetes

Volgens de wet mag je geen telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat vasthouden tijdens het autorijden of fietsen. Als je stilstaat mag dit wel, maar vanaf het punt dat je weer in beweging komt moet die telefoon opgeborgen zijn. Want ook voor het vasthouden kun je een bekeuring krijgen. Voor fietsers die met een telefoon in de hand rijden, is de boete honderdveertig euro. Voor automobilisten, bromfietsers, snorfietsers of gehandicaptenvoertuigen met een motor geldt een boete van driehonderdvijftig euro. Aardige bedragen dus.

Actie

Zit jij dus regelmatig op je telefoon tijdens het fietsen of autorijden? Doe deze voortaan gewoon weg, want voor je het weet mis je allerlei mooie momenten met de mensen van wie je houdt. Merk je dat je het moeilijk vindt om niet afgeleid te worden door je telefoon? “Als je weet dat je door zo’n trilling of geluidje geactiveerd wordt, zet dan een aantal functionaliteiten uit. Zorg er daarnaast voor dat je de navigatie en je Spotify voor je gaat rijden aanzet. En download de Phono-app. Die zorgt ervoor dat je ongestoord onderweg bent. Dan kun je een kwartiertje later veilig je berichten beantwoorden.”

Bron: Interpolis